De Studentenraad wenst jou een zonnige zomer! ❤️

Welkom op het Welzijnstabblad van StuReC.

Bij de Studentenraad Recht en Criminologie (StuReC) vinden wij het mentaal en fysiek welzijn van medestudenten heel belangrijk. Wij geven hieronder een handig overzicht van een aantal bestaande initiatieven in verband met (mentaal) welzijn. Onthoud dat dit overzicht niet exhaustief is en dat ook niet wil zijn: het fungeert als een richtingwijzer. Zie je alsnog onjuiste, onvolledige of ontbrekende gegevens, dan mag je ons gerust contacteren, via het tabblad Contact (dat je ook hier vindt)!

[Laatst geüpdatet op vrijdag 7 april 2023 om 19u]


A. Enkele initiatieven binnen de Universiteit Gent

A.1. Wel in je vel

De website Wel in je vel toont je aan dat je voor élke kwestie - hoe 'klein' of onschuldig ze ook lijkt - wel ergens terecht kan. De pagina geeft een handig overzicht van het welzijnsaanbod voor de UGent-gemeenschap.

Wil je zelf aan de slag gaan? Dan vind je op de Ufora-site van Wel in je vel heel wat informatie, waaronder een overzicht van activiteiten rond studeren en welzijn binnen en buiten de UGent. Ook kun je via het discussieforum op deze Ufora-'cursus' al dan niet anoniem vragen stellen aan andere studenten of aan de studentenpsychologen.

A.2. Het monitoraat

Het monitoraat is een aanspreekpunt binnen de faculteit. Studie- en trajectbegeleiders helpen jou zoeken naar oplossingen voor zaken waardoor jouw studie minder wil vlotten. En als het even minder gaat, dan kun je ook daar terecht voor een babbel. Meer informatie vind je op hun website.

A.3. De studentenpsychologen

Word je tijdens je studies geconfronteerd met studieproblemen en/of persoonlijke/psychologische problemen, dan kan je gratis terecht bij de studentenpsychologen van de Afdeling Studieadvies voor een persoonlijk gesprek of een groepstraining. Je kan alles over de studentenpsychologen hier nalezen.

A.4. StuReC

De Studentenraad Recht en Criminologie (StuReC) fungeert onder meer als aanspreek- en steunpunt voor en door studenten. We zijn zelf allemaal studenten, dus wij kunnen ons eventueel inleven in jouw situatie, maar voor concreet (psychologisch) advies moet je niet bij ons zijn. Als je met iets zit, dan mag je ons wel altijd contacteren; wij gidsen jou dan wel naar de juiste personen, instanties of websites. Je kan ons contacteren door te klikken op het tabblad Contact (dat je ook hier vindt).

Bovendien stelt StuReC een podcast ter beschikking, gebracht door het meditatiecentrum Ehipassiko. Meer informatie vind je hier.


B. Enkele initiatieven buiten de Universiteit Gent

B.1. Epione

Epione is een online chatlijn gesteund door de Gentse Studentenraad, voor en door studenten. Je kan er gratis en anoniem terecht voor een één-op-één gesprek over al jouw vragen en problemen. Hoewel de vrijwilligers bij Epione geen professionele hulp bieden, kunnen zij jou wel een luisterend oor bieden, raad geven en jou eventueel doorverwijzen naar een van de universitaire (of externe) hulpdiensten. Meer informatie kan je vinden op de website van Epione, op hun Facebook-pagina of op hun Instagram-profiel.

B.2. MoodSpace

MoodSpace is een nieuw platform voor studenten, in opdracht van de Vlaamse overheid. Je vindt er betrouwbare info, tips en zelfhulp om emotionele problemen het hoofd te bieden en (veer)krachtig te studeren. De website is beschikbaar in het Nederlands en het Engels.

B.3. Content in Gent (en de KLIK-app)

Content in Gent is een samenwerking tussen onder meer de UGent, HOGENT en Arteveldehogeschool en geeft een overzicht van heel wat workshops die in Gent georganiseerd worden. Zo kan je workshops volgen rond slapen, verslaving, innerlijke onrust, eenzaamheid, grenzen en perceptie, enzovoort. Ook is er de KLIK-app, die zorgt dat Gentse studenten in contact kunnen komen met andere Gentse studenten die gelijkaardige interesses hebben. Meer over de KLIK-app vind je hier.

B.4. WatWat.be

Watwat.be is een website van de Ambrassade die jongeren (tot en met 24 jaar) wil informeren en toeleiden naar advies of hulp. Als je geen idee hebt waar je voor welke informatie of hulp terecht kan, dan kijk je best eens op watwat.be. Je vindt er snel antwoorden op heel wat vragen (over jouw lichaam, seks, uitgaan, sexting, geld, autorijden, financiële moeilijkheden, donkere gedachten, ...). Voor het platform werken meer dan 70 organisaties samen (denk aan Awel, Sensoa, VDAB, Publiq, Child Focus, etc.).

B.5. Start To Talk

Start to Talk is een warm project door studenten voor studenten, georganiseerd door studentenorganisatie BeMSA Gent (de Gentse afdeling van de Belgian Medical Students' Association dus). Via een praatgroep wordt er gesproken over zaken waarmee mensen het moeilijk hebben. Tijdens een sessie wordt vaak beseft dat we niet alleen zijn; dit schept een diep gevoel van verbondenheid. Praten helpt! Meer informatie vind je op start-to-talk.be, op de website van BeMSA Gent of op de Facebook-pagina van Start To Talk.

B.6. Tele-Onthaal

Zit je met iets? Praat bij Tele-Onthaal over wat jou bezighoudt. Bel anoniem en gratis naar het telefoonnummer 106 (24u/7d) of chat via www.tele-onthaal.be.

B.7. Teleblok

Teleblok, een initiatief van het CM Gezondheidsfonds, is tijdens de examenperiodes in januari en juni een aanspreekpunt voor studenten en mensen in hun omgeving via een gratis en anonieme chat. Elke avond tussen 18u en 23u bieden vrijwilligers hun luisterend oor aan.

B.8. TEJO

TEJO biedt in Vlaanderen laagdrempelige, therapeutische hulpverlening aan jongeren tussen 10 en 20 jaar - kortdurend, onmiddellijk, anoniem en gratis. De dienstverlening gebeurt door professionele therapeuten op vrijwillige basis. Meer informatie vind je op hun website, tejo.be.

B.9. Awel

Kinderen en jongeren kunnen terecht bij Awel op het gratis telefoonnummer 102 of via chat op awel.be.

B.10. Zelfmoordlijn

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.

B.11. De Hulplijn geweld, misbruik en kindermishandeling: 1712

De hulplijn 1712 is een hulplijn voor vragen over alle vormen van geweld, misbruik en kindermishandeling. Een professionele hulpverlener luistert naar jouw verhaal, geeft je informatie en advies en zoekt samen met jou naar de best mogelijke oplossing. Meer informatie vind je op www.1712.be.