Nieuwsoverzicht


Voel je aangesproken!

Gepubliceerd op 24 september 2020 door None

Gezocht: studenten voor facultaire raden en commissies (deadline vrijdag 2 oktober 2020 om 18u)

Beste medestudenten

Om onze faculteit in goede banen te leiden bestaan tal van commissies en raden waarin ook studenten gehoord worden. Voor het academiejaar 2020-2021 zijn wij op zoek naar studenten die zin hebben om mee te werken aan het beleid van onze faculteit door in een raad/commissie te zetelen.

Concreet kan jij je kandidaat stellen voor 1 of meer van volgende mandaten:

 • Commissie Internationalisering: 1 student Rechten of Criminologie
 • Financiële Commissie: 1 student Rechten of Criminologie
 • Bibliotheekraad: 1 student Rechten of Criminologie
 • Facultaire Duurzaamheidscommissie: 1 student Rechten of Criminologie
 • Beoordelingscommissie ZAP: 1 student Rechten of Criminologie
 • Facultaire Commissie Diversiteit en Gender: 3 studenten Rechten en Criminologie
 • Commissie Kwaliteitszorg Onderwijs: 1 student Rechten en 1 student Criminologie
 • Facultaire Commissie Wetenschappelijk Onderzoek: 1 student Rechten of Criminologie

Specifiek kunnen studenten Criminologie verder zetelen in:

 • Opleidingscommissie Criminologie: 7 studenten
 • Curriculumcommissie Criminologische Wetenschappen: 1 student Ter info: deze student mag niet zetelen in de Interne Beroepscommissie
 • Interne Beroepscommissie Criminologische Wetenschappen: 1 student Ter info: deze student mag niet zetelen in de Curriculumcommissie

In dezelfde lijn staan voor studenten Rechten open:

 • Opleidingscommissie Rechten: 9 studenten
 • Curriculumcommissie Rechten: 1 student Ter info: deze student mag niet zetelen in de Interne Beroepscommissie
 • Interne Beroepscommissie Rechten: 1 student Ter info: deze student mag niet zetelen in de Curriculumcommissie
 • Stagecommissie Rechten: 1 student

De opleidingscommissies komen maandelijks samen. Sommige commissies komen slechts 2 à 3 keer per academiejaar samen, zoals de curriculumcommissies, interne beroepscommissies, financiële commissie en de beoordelingscommissie. Andere komen ad hoc samen, maar minder dan maandelijks. In het licht hiervan is het zeker mogelijk om voor meerdere mandaten te kandideren!

Door de coronacrisis, en de omslag naar nieuwe onderwijsvormen, heerst er komend academiejaar veel onzekerheid. Het is daarom dit jaar misschien nog belangrijker dan voorgaande jaren, dat er goed naar de stem en de bekommernissen van de studenten wordt geluisterd.

Voel je je geroepen om je te laten horen en de belangen van studenten te behartigen? Zin om je stempel te kunnen drukken op het facultair beleid, waardevolle ervaring op te doen en je vergadertechnieken aan te scherpen? Stuur dan zeker een mailtje vanaf je UGent e-mailadres met een korte motivatie (incl. vermelding van studiejaar, richting, studentennummer en de mandaten waarvoor je kandideert) ten laatste tegen vrijdag 2 oktober 2020 naar volgende e-mailadres: sturec@ugent.be. Wij brengen je in de loop van de daaropvolgende week op de hoogte van de mandatentoewijzing. Een evenwichtige verdeling op vlak van opleiding, gender in combinatie met continuïteit en motivatie staan centraal in de beoordeling van de kandidaturen en toewijzing van mandaten.

Aarzel niet om meer informatie te vragen over 1 of meer mandaten via sturec@ugent.be, StuReC op sociale media zoals Facebook en Instagram of de Ufora-pagina 'studentenvertegenwoordiging' (BX00004). Wij staan voor je klaar!

Alvast veel succes in het nieuwe academiejaar!

Yoran Diels, Hailey De Munck, Renaldo De Gussem & Celien De Wever Studentenvertegenwoordigers Faculteitsraad Recht en Criminologie


Studentenvertegenwoordigers Gezocht!

Gepubliceerd op 16 september 2019 door None

Beste medestudenten

Om onze faculteit in goede banen te leiden bestaan er tal van commissies en raden. In die raden en commissies worden ook studenten vertegenwoordigd. Voor het academiejaar 2019-2020 zijn wij op zoek naar studenten die zin hebben om mee te werken aan het beleid van onze faculteit door in een raad/commissie te zetelen. Sommige commissies komen slechts enkele keren per jaar samen, andere komen maandelijks samen. Het is ook mogelijk om voor meerdere mandaten te kandideren.

Voor de facultaire raden en commissies zijn wij op zoek naar:

 • 1 student Rechten of Criminologie voor de Financiële Commissie
 • 1 student Rechten of Criminologie voor de Facultaire Duurzaamheidscommissie
 • 1 student Rechten of Criminologie voor de Commissie Nevenactiviteiten
 • 3 studenten Rechten of Criminologie voor de Facultaire Commissie Diversiteit en Gender
 • 1 student Rechten of Criminologie voor de Facultaire Commissie Wetenschappelijk Onderzoek
 • 1 student Rechten of Criminologie voor de Commissie Internationalisering
 • 1 student Rechten of Criminologie voor de Bibliotheekraad
 • 1 student Criminologie voor de Commissie Kwaliteitszorg Onderwijs
 • 1 student Rechten of Criminologie voor de Faculteitsraad (De kandidaten voor de faculteitsraad moeten worden verkozen door de studenten van de faculteit. Dit dient te gebeuren door middel van een stemming in de StuReC op voordracht van de facultaire studentenvertegenwoordigers.)

Voor de opleiding Criminologie zijn we op zoek naar:

 • 1 student voor de Curriculumcommissie Criminologische Wetenschappen (Deze student mag niet zetelen in de Interne Beroepscommissie)
 • 1 student voor de Interne Beroepscommissie Criminologische Wetenschappen (Deze student mag niet zetelen in de Curriculumcommissie)
 • 7 studenten voor de Opleidingscommissie Criminologie

Voor de opleiding Rechten zijn we op zoek naar:

 • 7 studenten voor de Opleidingscommissie Rechten
 • 1 student voor de Interne Beroepscommissie Rechten

Voel je je geroepen om je te laten horen en de belangen van studenten te behartigen? Zin om je stempel te kunnen drukken op het facultair beleid, waardevolle ervaring op te doen en je vergadertechnieken aan te scherpen? Stuur dan zeker een mailtje met een korte motivatie (met vermelding van studiejaar, richting, studentennummer, UGent-mailadres en de mandaten waarvoor je kandideert) tegen ten laatste zondag 29 september 2019 naar volgende e-mailadressen:

 • Frederik.Rogiers@UGent.be
 • Yonathan.Tison@UGent.be

Aarzel niet om ons te vragen om meer informatie over een mandaat. Een beknopte beschrijving is tevens te vinden op onze minervapagina, facebookpagina (binnenkort) en de StuReC website onder FAQ.

Alvast veel succes in het nieuwe academiejaar!

Frederik en Yonathan, Studentenvertegenwoordigers Faculteit Recht en Criminologie.


Making Tomorrow

Gepubliceerd op 04 april 2019 door None

Beste studenten,

Op 30 april reikt het Duurzaamheidskantoor voor de eerste keer the Bright Makers Awards ‘de Groene Ruijter’ uit. De award heeft een andere insteek gekregen dan de voorbije jaren. Dit jaar wordt de prijs uitgereikt aan een project dat al van start is gegaan in het afgelopen academiejaar. Duurzame initiatieven gelinkt aan de UGent worden in de kijker gezet en de winnaar wordt beloond met de award, een etentje voor 10 vrienden in een duurzaam restaurant in Gent én ondersteuning van de UGent om het project verder uit te rollen!

Wij kijken enorm uit naar de projecten voor 2019, neem zeker een kijkje op de site met verdere info: https://www.ugent.be/nl/univgent/waarvoor-staat-ugent/duurzaamheidsbeleid/doe-mee/makingtomorrow/awards.htm​

Volg zeker ook het Facebookevent en deel het verder! https://www.facebook.com/events/368758533724012/


Derde AV StuReC

Gepubliceerd op 28 februari 2019 door Frederik Rogiers

Beste Studenten, opnieuw zijn jullie allen van harte uitgenodigd op de derde Algemene Vergadering van de Studentenraad Rechten en Criminologie, op dinsdag 5 maart om 18.00u, hoogstwaarschijnlijk in de Paddenhoek. (dit bericht wordt geüpdatet eens het precieze lokaal bekend is)

Voor de derde maal kunnen jullie samen met ons brainstormen over het reilen en zeilen van onze faculteit. Wat is er mis mee volgens jullie, wat kan beter? Op de agenda staan onder andere: - Mentaal Welzijn - Lesopnames - Actief leren - Studentenparticipatie - En al hetgeen jullie er op nog op willen ;)

Meer informatie kunnen jullie vinden op deze website of op onze facebookpagina StuReC UGent waar je je op "aanwezig" kan zetten voor het event. Als je komt, gelieve dit ook te doen aangezien er broodjes voorzien zullen worden voor de aanwezigen. Bij vragen kunnen jullie steeds het Dagelijks bestuur of je dichtst bijzijnde studentenvertegenwoordiger contacteren.

Het bestuur van StuReC hoopt jullie in grote getale te mogen verwelkomen.


Enquête Lesopnames

Gepubliceerd op 10 december 2018 door Frederik Rogiers

Beste Studenten,

Lesopnames, het blijft een hot topic aan onze universiteit. En jullie weten hoe dat gaat met hot topics, die vragen om de mening van de studenten. Hoog tijd dus om die mening eens neer te pennen!

Hoe gebruiken studenten lesopnames? Welke lessen moeten er zeker opgenomen worden? Hoe groot is de vraag naar een eventuele uitbreiding van het systeem? Welke auditoria of opleidingen hebben prioriteit?

De peiling wordt uitgevoerd door de Gentse StudentenRaad over de hele Universiteit Gent in samenspraak met StuReC, verwacht dus maar dat het bestuur van de Universiteit jullie wensen te horen krijgt. Hebben we al vermeld dat je, naast invloed op het beleid van de UGent, ook nog eens prijzen kan winnen?

Willen jullie rechtstreeks jullie stem laten horen, ga dan snel naar gentsestudentenraad.be/enquetelesopnames. Al meer dan 5000 studenten gaven hun mening, ben jij de volgende?

Het bestuur van StuReC